» Dagens höjdpunkt

 
Dagens höjdpunkt för barnen att få en autograf och träffa Douglas Lindelöw och Patrik Kittel :)

» Ett tips

http://willowequestrian.com  Gå in på den sidan om ni vill hitta snygga ridkläder :)

» Tuff tjej vi har

Här kommer lite avramlingsbilder och hon fick bara lite ont i svanskotan men tuff som hon är hoppar hon upp igen med lite tårar och fortsätter på hoppträningen. Idag dagen efter avramlingen har hon bara lite ont i svanskotan men inget allvarligt säger hon.
 
 

» Varit på hoppträning

Isabelle har varit iväg på hoppträning idag och hoppat en liten bana på 50 cm med Gemma. Denna gången flög hon av och fick lite ont i svanskotan , men hon är tuff och det blev bara lite tårar och sen var hon uppe på hästryggen och hoppade igen.
När Isabelle ramlar av är inte vi tysta om det , det är sånt som händer när man håller på med hästar och tur att hon har en liten ponny så det inte är så långt ner till backen.
Har bilder och film på avramlingen får se om vi bjuder på det imorgon.
 
Själva hoppträningen gick bra och Isabelle är nog extra stolt över sig själv att hon har fått Gemma runt en hel banan på 50 cm.
Det är så kul att se Gemma hoppa för när hon väl hoppar ordentligt jävlar vad fint hon hoppar och som tränaren säger med lite mera rutin kommer hon att bli en fin hopponny med kapacitet. =)
 
 
 

» Min fina dopklänning

Min fina dopklänning som jag hade när jag var liten och även mina två barn har haft den också när de döptes.
Nu är inte det rosa eller det blåa bandet i om det är en pojke eller flicka i eftersom jag har lånat ut min dopklänning till väldigt många personer så jag har knappt fått ha den SJÄLV utan det är nu när jag är äldre som jag har fått ha den i min egna garderob ett tag. Men nu ska den lånas ut igen och det varade inte länge som jag fick ha den i min garderob. hihih
 
Varför jag skriver om den här är för att den ska få följa med på hoppträningen och det är inte varje dag man packar med sadel och träns och en dopklänning. Men nu ska den lånas ut igen.
 
Vacker och åter vacker är den och kul att en tant ville göra den speciellt till mig när jag var liten.
 

» Isabelle svarar lite på typ "hästtest"

 

Allmänt:

Hur många dagar i veckan rider du? Rider minst 5 dagar i veckan ibland mera.

Har du egen häst? Ja! Gemma är min egna och Speedy är min sen när brorsan lämnar över honom till mig.

Vilket klubb rider du för? Just nu för Myråsens ryttarklubb

Vad är det högsta du hoppat? 50 med Gemma och Speedy

Vilka/Vem tränar du för? Therese och Emelie Överlien


 

 
 

Ryttare:

Favoritmärke på ryttarsaker? John Whitaker

Hur många ponnyer har du ägt? Jag har ju inte ägt någon direkt eftersom ponnyerna står på mamma men om vi räknar upp ponnyer som varit mina så blir det 5 stycken och en har vi lånat.
Bamse: Shetlandsponny (såld)
Texas: Shetlandsponny (såld)
Tyngwndwn Gemma: Welsh mountainponny  (har kvar)
Lillemons Speedmaster: Welshponny (har kvar)
Lillemons Thunderbird: Welshponny (såld)
Tina: Lånat en welshponny. (lånat)

Hur många äger du nu? 2 = Gemma och Speedy

Har du foderponny/har haft? Jag lånade Tina en welshponny och innan vi köpte Texas lånade vi han. 

Har du medryttarhäst / har haft? Nej

Har du sköthäst/ har haft? Nej

Hur länge har du ridit? Sen jag var tre år och första gången jag tävlade var jag fyra år och blev med i Skara tidningen.

 

Har du ridit/rider på ridskola? Jag har ridit på ridskola i ett år men eftersom jag lärde mig mera hemma slutade jag på ridskolan. = för stor grupp och för att man skulle få hjälp varje gång på ridskolan.

Har du tävlat? Ja

Vilka grenar rider du? Hoppning märks inte det fniss. =)

 

 

» Jönköping

Inte dagens bild
Eftersom min kära sambo ska jobba i Jönköping idag så får han passa på och gå in på Charlies innan han åker hem och shoppa en sak åt mig.  Försöker faktiskt hålla mig till att handla i den butiken eftersom personalen är så himla trevliga och snälla.  =) 
 
 
 
 

» Blev ingen vilodag för Gemma

Blev ingen  vilodag för Gemma idag utan Isabelles kusin kom på besök och ville rida på Speedy så då blev det ju självklart en ridtur ihop.
Isabelle flög även av som tur var ramlade hon av precis på våran gräsmatta och vad som hände tänker jag inte skriva ut här eftersom allt gick bra ändå.
 
Två glada tjejer i alla fall =)
 
 

» Ridschema v.9 för Gemma

Ridschema v.9 för Gemma
Måndag: Rida hemma på ridbanan
Tisdag: Vila på grund av moviekids.
Onsdag: Hoppträning för E.Ö
Torsdag: Åka till ridhus
Fredag: Rida ut
Lördag: Vila
Söndag:Rida ut
 
 
 

» Lite skillnad från när vi köpte henne

 Bilden överst är när vi köpte henne i mars 2014 , bilden är från 22 mars 2014 och självklart är hon klippt på bilderna nedanför men om vi jämför kroppmässigt så har Isabelle gjort ett bra jobb med Gemma under ett år, det är ju ändå inte många dagar tills det är mars och vi har haft henne i ett år.
 
 

» Just nu =)

Just nu mockning i hagen och eldar ris.
 
 

» Hoppas ni kan se min ritning

Nu gick det inte att vända ritningen åt rätt håll utan ni får vrida på era datorer hahaha..

» Galopp med block istället för koner

Eftersom det inte fanns koner i ridhuset så använde vi blocken i ställen och hon fick träna på att galoppera på i svängarna och även lite annat kul. Hon red även lite intervallträning. Bild på hur hon tränade galoppsvängar kommer senare eftersom bilden vill inte sparas.
 

Lördag och idag ska hon rida ut efter att hon har lekt klart med sin kompis och även elda lite ris i tunnan samtidigt som vi kommer att mocka ut i en utav hagarna. Ska även plocka bort trädpinnar som har hamnat på ridbanan och allmänt trädgårdsarbete här hemma.
 
 
 
 
 

» Speedy =)


» Onsdag

 
Isabelle har varit iväg och tränat på sin läxa med galoppen som hon fick och Gemma var riktigt taggad så det var kul att se. =) Hon red även serpentinbågar och hon passade även på att hoppa lite under tiden vi var där.
 
 

» Hinder

Jag fick ju ett hinderpaket i julklapp förra julen som jag fick måla bommarna själv. Nu när det blir lite varmare ute ska vi bygga lite mera infångare/hinderstöd och självklart köpa flera bommar och måla de i lite mera fräscha klara färger som grön, gult, rött och gult.
Vi ska alltså bygga dessa fina infångare/hinderstöd som var sist på tävlingen och de såg ut som att de var "hemmabyggda" och därför ska vi göra likadana plus lite andra som ser lite annorlunda ut.
Plus att vi ska köpa skenor och sätta fast plus köpa bomhållare. Hittade skenor och bomhållare på Hööks men det är inte riktigt bestämt ännu om det blir från Hööks eller om vi hittar andra bättre skenor som är i metall istället, känns lite bättre än i plast som Hööks säljer.
 

Skena & bomhållare = bilderna är lånade från www.hooks.se
 
 
 

» John Whitaker Victory Carbon

Isabelle har sen i somras ridit med den vita John Whitaker hjälmen och hon ville ha den vita färgen på hjälmen.
Vit hjälm tänkte jag först aldrig i mitt liv att vi skaffar en VIT-sak att ha i stallet, ni vet allt annat som är vitt blir ju lätt skitigt när man håller på med hästar och tänkte hur sjutton ska vi hålla denna hjälmen ren och vit.
Det roliga är att vi har inte behövt bry oss om det eftersom hjälmen är blank och håller sig typ rent automatiskt  haha.  
* Det bästa med att den är vit är att det går att matcha outfiten väldigt lätt för allt matchar ju med vitt.
* Bra luftventilation och hon blev inte svettig alls i somras att rida med hjälmen.
* John Whitaker Victory är utsedd till en av de absolut säkraste hjälmarna i Folksams stora hjälmtest 2014.
 
 
 

» Varit på hoppträning

Isabelle har varit iväg på hoppträning och det är verkligen så kul som förälder att titta på, kan knappt titta åt något annat håll utan vill verkligen fokusera på hennes träning.  Hon lär sig något nytt varje gång och även får hon läxa att träna på tills nästa hoppträning och jag kan egentligen skriva massor här men är alldeles för trött just nu. =)
 
Ska även ändra lite i ridschemat och imorgon får Gemma gå ut när jag ändå ska ut på promenad.
 

» Ridschema v.8 för Gemma

Ridschema v.8 för Gemma
Måndag: Hoppträning för tränare E.Ö
Tisdag: Ut på promenad
Onsdag: Serpentinbågar med volt och lite hoppning plus träna på galoppen = Ridhus
Torsdag: Vila
Fredag: Använda koner och galoppera på i svängarna = Ridhus
Lördag: Rida ut
Söndag: Ridit ut
 
 
 
 
 

» Film från avramlingen

Film från rundan och på filmen finns det filmat från banan och från läktaren och film efteråt att hon fick hoppa ett hinder efter att hon ramlat av.

» Tibrobygdens ridklubb

 
Isabelle har idag varit iväg till Tibrobygdens ridklubb och hoppat 30 cm och det var första gången vi var på den anläggningen.
Vi var där tidigt eftersom vi ville kolla och titta oss omkring i god tid innan vi skulle förbereda och göra klart.
Denna gången blev det en avramling = utesluten och lite ledsen är Isabelle eftersom hon fick en fin galopp till hinder 4 men vad gör det när ponnyn tvärnitar och tycker hindret var läskigt.
Kul att de var snälla och lät henne hoppa ett hinder efter att hon ramlat av så hon inte blir rädd.
 
Vi tittade även när ridskoleeleverna red innan och där var det också många ponnyer som tittade på hindrena och många fick göra en volt innan hindret.
 
Fina nymålade fräscha klara färger var inte Gemmas hitt, men nu är det bara att ta nya tag och fixa ännu mera hinder här hemma som har klara färger som grönt, gul, rött och hoppa på här hemma också.
 
Vi köpte en rosett till henne i alla fall fast hon ramlade av och det brukar ju vara delade meningar om det men det SKITER jag i för hon är så liten så allt ska bara vara KUL i den åldern och dessutom är ju inte pay and jumper riktiga tävlingar utan en lärande till tävling. Även om på riktigt tävling får man ju inte någon rosett efteråt om man blir utesluten så vet hon om det väldigt väl redan nu.
 
 
 

» =)

 

» Till ridhus idag

Eftersom vi har skaffat ridhuskort/ månadskort så passar vi på att åka minst tre dagar till ridhus och nu är det verkligen perfekt att ha det när det är som en isbana här omkring även om det nu håller på och smälter bort fort.
 
Dagens övning i ridhuset ska Isabelle och Gemma träna på kontroll på yttersidan genom "halva" snett igenom och övningen hittar ni här om ni vill läsa mera.
http://www.hippson.se/ridovningar/kontroll-pa-yttersidan-genom-halva-snett.htm
Håller även på att lista ut nästa veckas ridschema för Gemma och har ni tips på enkla roliga övningar får ni gärna dela med er. 
Får även säga tack för alla fina kommentarer som dyker upp lite här och var och jag gillar det grymt mycket för nu har även jag hittat flera och nya bloggar som jag kan titta in hos och självklart lämnar vi (jag och Isabelle) en kommentar när vi har besökt eran blogg. =)
Det är även kul att statistiken har gått upp en hel del på min blogg och vill ni att jag skriver om något speciellt så säg till.
 
Nu dags att gå ut och mocka stallet så ha en trevlig fredag. =)
 
 
 
 
 
 

» Barnen är på skojsigheter

Barnen blev hämtade imorses av farmor och farfar för att spendera lite skojsigheter med dem. De ska gå på bio och se på Natt på museet 3 gravkammarens hemlighet och vad de hittar på innan filmen börjar och imorgon är en hemlighet men vi är i alla fall barnfria i ett dygn.
 

» Viktigt att skriva egna anteckningar från träningen

Jag och Isabelle har börjat med att skriva ner och anteckna från hoppträningen och gå igenom vad hon fick träna på och givetvis skriver vi inte ut allt eftersom hon är ju endast 8-år (blir 9 i år) och allt ska kännas KUL och att hon vet vad hon behöver träna på.
 Våra anteckningar denna gång  är ju typ "samma sak" fast  det är ju vad hon fick träna på och behöver träna mera på och vad hon snappade upp vad tränaren tjatade på henne om.
 
I bilen på väg hem fick hon även titta på filmerna som jag filmade samt bilderna.
 
Anteckningarna från träningen ska innehålla lätta ord och hon ska förstå på ett enkelt sätt.
 
 
Målet hon har till lördagens pay and jump är: Att försöka galoppera hela banan och kämpa.
 
 
 
 
 
 
 

» Hoppat 55 cm idag på hoppträningen

Isabelle och Gemma har idag på hoppträningen hoppat 55 cm och hon är enormt stolt och glad över detta.
Dels så hoppade hon för en ny tränare idag så hon var lite blyg och jag fick säga till henne. Men hon kämpar på med sin ponny och  kul att se på. =)
Vi ska turas om att träna för dessa två tränare eftersom de är mor och dotter som tränar Isabelle hädanefter.
 
 
 
 

» Dagens tips

 
Om man inte vill halka när man fyller på vatten i hagen så tar man hjälp av skottkärran.  Även om vi har sandat/grusat  så finns det ställen man kan halka rätt bra på och vem vill ha en vattenhink över sig om man halkar. Inte jag iallafall. 

» Redan onsdag och hoppträning

Det är redan onsdag och halva sportlovet har ju redan gått i ett rasande tempo. Idag är det hoppträning för hopptränare och Isabelle ser framemot att träna. Hon undrade redan igår och frågade vad hon kommer att få göra på hoppträningen och det vet vi ju inte ännu utan det blir en spännande överraskning.
Hon är i alla fall taggad och hoppas Gemma är det också.

Vad ska ni hitta på för kul idag på sportlovet?
 
 

» 10 snabba om Magolino

 • Han är en pigg kille
 • Gillar att leka i hagen med hagkompisarna.
 • Han är väldigt kelig av sig, som en katt , när han väl har fått förtroende för en.
 • Han tillåter inte att någon "herre" tar han i hagen om han inte har hälsat på denna personen sen innan.
 • Han är väldigt snäll
 • Kan bli lite fjantig om man rider samma ridtur, vill ha variation.
 • Är väldigt barnkär häst
 • Han kom hit till mig osedd, visste inte hur han såg ut innan de förra ägarna lämnade av honom här , fick ha han på prov en månad innan köp.
 • Som fullblod han är bajsar han en hel del när hovslagaren är här
 • Gillar att göra galoppombyten.

 


» Att byta täcke i hagen är en dålig idee om man inte har tid att vänta.

Tog av hästarna täckena idag eftersom solen lyser och det är plusgrader ute och skönt att få lufta pälsen och klia sig lite. Men Gemma skulle jag bara byta till ett tunnare täcke i hagen och vips så var det väldigt skönt att vara nakenfis och springa och leka. =)
Vill ju inte att hon ska bli  kall eftersom hon är helklippt så det var bara att vänta ut på att de hade lekt klart de små busarna.
På med ett tunnare täcke på Gemma och nu står de och njuter av solen.
 
 
 
 

» Kul övning

Var iväg till ridhus och Isabelle tyckte  disciplin på voltspåret var en rolig övning. Kul att hon säger så. =)
 

» Precis anmält till en pay and jump

Precis anmält Isabelle och Gemma till en pay and jump  och kul att åka till ett nytt ställe. =)

» Ridschema v.7

Ridschema v.7 för Gemma
Måndag: Till ridhus och rida disciplin på voltspåret
Tisdag: Ut och skritta
Onsdag: Hoppträning för ny tränare E.Ö
Torsdag: Vila
Fredag: Ridhus för att rid "halva" snett igenom
Lördag: Pay and jump = tävling.
Söndag: Vila
 
 
 
 

» Nu slipper vi halka

 
 

» Film från de tre rundorna


» Clear round på Myråsens ryttarklubb

Isabelle och Gemma har varit iväg på clear round hoppning på Myråsens ryttarklubb idag och hon hoppade 20 cm två gånger och 30 cm en gång. Blev tre rosetter med hem. =)
 
Det gick väldigt bra idag och Gemma var ju på sitt humör men allt gick bra ändå. Gemma blev lite rädd för två duvor som flög i taket och sen blev hon lite rädd för en person som rörde på sig i ena hörnet och Gemma började bocka och springa framåt men det gick ju bra det också.
 
Vi vet ju om hur hon är och kul att hon hoppade så fint över hindrena och hon kändes lite mera taggad denna gången.
 
 
 

» Bilder från clear rounden på Myråsens ryttarklubb

 
 

» Veckans träningar i bilder

 
 

» Jippi i hagen =)

 

» Sportlov

 

» Typ Gemma i ett nötskal =)

 

» Lördag

Lördag och idag blir det en vilodag. =)
 
 
 

» Tips =)

Dagens tips blir att nästa gång du rider, gör något riktigt enkelt och tänk vad bra du gör det, belöna dig hur mycket du vill för det.
 
 

» Ridbanans vägar1. Snett igenom rids  diagonalt över ridbanan. Man svänger alltid efter en kortsida. Många lite  erfarnare ryttare ökar gärna traven på diagonalen när de rider snett igenom.
  2. Vänd rätt upp. Oftast  säger ridläraren om man ska byta varv eller inte, men det vanligaste är att man  gör det.
  3. Halvt igenom är en  variant på snett igenom och ett bra sätt att byta varv på.
  4. Volter är ett bra sätt  att gymnastisera hästen på och gör den mjukare i sidorna. När du har lärt dig  att ställa hästen är volter ett utmärkt sätt att träna detta på! Tänk på att  voltens början och voltens slut ska vara på exakt samma ställe!

  5.  Volt tillbaka är det vanligaste sättet att byta varv på.
  6. Serpentiner är en lite  svårare ridväg som kräver uppmärksamhet av häst så väl som ryttare. Meningen är  att hästen ska ställas inåt i svängarna för att sedan gå rakställd på  raksträckorna. Börja med ett par bågar över medellinjen i skritt. Sedan när du  har lärt dig mer, kan du försöka dig på fler bågar i trav!
  7. Volterna. Ridning på  volterna är också ett utmärkt sätt att ställa hästen på. Här visas också hur  man byter varv på en volt, ett så kallat "S genom volten".
  8. Byt om volt innebär att  man rider en halv åtta och byter på så sätt volt.

Idag ska vi iväg till ridhus och dagens övning blir att rida de vanligaste ridbanans vägar. Det är ju något hon kan redan men detta är perfekt att rida igenom om man inte har hittat på någon bra övning och samtidigt kan hon rida alla vägar i galopp.
 
 • Hon ska träna på att rida alla vägar i galopp.
 • Hon ska träna på att vara bestämd och få Gemma att inte bli åhhh en läskig vägg bäst att gå lite innanför spåret. = Bestämd och rida fina vägar.
 • Fatta galopp på olika ställen.
 • Hon ska tränar på att fatta galopp och att kunna bibehålla galoppen en viss begränsad sträcka.
 
 
 

» Torsdag och hovslagare

 
Hästarna är inne i stallet och mumsar i deras hösilage och jag sitter här inne och dricker kaffe och väntar på att hovslagaren ska komma. Min hovslagare skriver alltid på sms att hon kommer mellan vissa klockslag. =)
 
Igår var Isabelle iväg till ridhus och Gemma fick ha lite konditionsträning, hon red lite korta intervaller som ett varv i galopp och ett varv i skritt, och varje gång bytte hon varv för att träna i båda varven.
Hon hoppade även över ett hinder och senare slutade hon varje varv med att galoppera över en bom på marken.
 
 
Idag ska de ut och skritta på gärdet är det bestämt.
 
 
 

» Är det någon som provat att

" Mitt bästa råd: Tänk på att hästarna behöver vatten även när det är kallt ute! Den första kylan klarar man genom att hälla matolja i vattnet. Då blir isen sprödare och det är lättare för hästarna att ta sönder."
 
Hittade detta tips på Agrias hemsida och är det någon här som har provat om det funkar.
Jag själv har inte provat men lär göra det imorgon.
 
 
 
 

 

» Varje dag på alla sätt blir jag bättre och bättre

 

» Ridschema V.6 för Gemma


Ridschema V.6 för Gemma
 
Måndag: Hoppträning för tränare
Tisdag: Vila på grund av Moviekids
Onsdag: Ridhus
Torsdag: Ut och skritta
Fredag: Ridhus
Lördag: Vila.
Söndag: Clear round "tävla"
 
 
 

» Lite text

 
Hon har varit ute på flera träningstävlingar sedan hon var fem år och man måste ju börja någonstans och redan nu vill vi att hon ska ha mål inför varje pay and jump, alltså träningstävlingar.
 
För detta med träningstävlingar är ju som "tävling" för henne eftersom det är ju grunden inför riktig tävling.
Ju mer hon är ute på "tävlingar" desto mer rutin får hon. Nu vet hon också vad som ska göras inför varje träningstävling. Man behöver inte tala om för henne vad man ska göra med varken ponnyn eller när man är på tävlingsplatsen såsom parkera bilen med hästsläp, anmäla sig till sekretariatet och betala, kolla startlistan, gå banan, göra iordning ponnyn, värma upp ponnyn,hoppa, skritta av ponnyn, och göra iordning ponnyn efteråt och så vidare.
 
Givetvis hjälper vi ju till med allt. =)
 
 
Isabelle vill ju detta själv och vi pratar mycket vad hon vill kunna denna gången på "tävlingen" och vad hon har för mål inför denna träningstävling. Det är mera enkla mål som vi sätter upp och efteråt brukar vi prata och titta på filmen och fråga om hon tycker att hon har lyckat med sitt mål och även prata om vad man kan tänka på tills nästa tävling eller att träna mera på hemma.
Givetvis ska ju allt bra komma fram men om man vill bli en bra ryttare ska man lära sig att klara av att detta måste jag träna mera på.
 
Givetvis är det bra att säga i spegeln varje gång man vaknar - FAN JAG ÄR BÄST, men man måste ju veta sina brister också och träna på dessa.
 
 
 
 
 

» Riktigt bra pass

Idag har Isabelle haft ett riktigt bra pass och hoppat 50 cm med Gemma för första gången. Isabelle har hoppat 50 cm förut fast då med Speedy.  Det var riktigt kul att se på när hon hoppade och tränaren är verkligen duktig på sin sak och kan plocka ut så mycket utav en lektion. Otroliga framsteg varje gång vilket gör att valet av tränare är helt avgörande för ryttarens framtid.
 
Tänker inte skriva mera nu men så jäkla glad som mamma att få se på hur hon verkligen försöker lyssna på tränaren och kämpar på. Nu är ju inte höjden något vi hakar upp oss på utan så glada för lektionen.

» Kämpar på med galoppen

 
 

» Söndag

Söndag och ännu mera snö har kommit men vad gör det när det går att rida på ridbanan. =)
Isabelle ska rida på ridbanan idag och kämpa på med galoppen och galoppera mycket idag.
 
På grusvägen är det så halt just nu att till och med bussen har slutat att åka där på grund av säkerhet och det är väldigt bra att de tänker på våra barns säkerhet.
 
Idag kommer det även hit en familj och kollar på stallplatsen som de redan har bestämt att de ska ha under tiden de håller på och bygger hemma med boxar och hage. (blev inget med den ponnyn , de letar vidare)
Men min dotter är väldigt glad över ridsällskapet en tid framöver.
Och även jag kommer att tycka det är kul med sällskap i stallet eftersom den vanan när man har eget stall ekar ju lite annars haha.
 
Igår anmälde jag även Isabelle och Gemma till clear round hoppning på söndag och hon kommer att hoppa tre gånger.